Tarta/quiche z botwinką i serem feta
Ciasto:
100g masła
2 żółtka (1 białko odłożyć do posmarowania ciasta)
2 łyżki kwaśnej śmietany
230g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
450g botwinki bez buraczków (waga po oczyszczeniu)
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
2 jajka
100 ml śmietanki kremówki
100g sera typu feta
Składniki ciasta umieścić w misce, posiekać nożem a następnie zagnieść do czasu połączenia składników, nie dłużej. Ciastem wyłożyć formę do tarty (24 cm śr.), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.
Botwinkę dokładnie wypłukać, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni na rozpuszczonym maśle, a następnie włożyć botwinkę, oprószyć szczyptą soli i dusić, aż odparuje sok, który puści botwinka, następnie odstawić do przestudzenia.
W misce roztrzepać jajka, wymieszać ze śmietanką i usmażoną botwinką oraz 3/4 ilości sera, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać na 180°C góra/dół, formę z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować całą powierzchnię ciasta roztrzepanym białkiem (za pomocą pędzelka), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, aż zacznie się rumienić. Ciasto wyjąć, przełożyć do niego nadzienie i wyrównać, a wierzch posypać resztą sera feta. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut, aż masa się zetnie a brzegi ciasta zarumienią.
Wyjąć od razu z piekarnika i podawać na ciepło lub wystudzić.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!