//

Tarta/quiche z grzybami (z kozią brodą)

Kiedy już byłam przekonana, że sezon grzybowy dobiegł końca - nasz ogród znów mnie zaskoczył i sprezentował mi kilka koźlarzy. Tym większa była moja radość, że w lodówce czekał na mnie jeszcze spory kawałek koziej brody, którą dostaliśmy od kolegi, Marcina. Grzyby, uduszone na masełku z cebulką, śmietanką i pietruszką utworzył fantastyczny farsz do niezwykle kruchego ciasta. Kozia broda ma tak niezwykły, charakterystyczny, orzechowy aromat i smak, że nie sposób pomylić jej z innym grzybem - jest wspaniała!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 4 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto:
100g zimnego masła
2 żółtka (białka odłożyć na później)
1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
200g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
2 łyżki masła
1 nieduża, biała cebula, posiekana
350g mieszanych, obranych i oczyszczonych grzybów (miałam 200g koziej brody -reszta to mieszane grzyby)
sól, świeżo mielony, czarny pieprz - do smaku
200ml słodkiej śmietanki 30%
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
garść drobno startego Parmezanu lub Grana padano





Masło pokroić w kawałki, dodać żółtka, śmietanę, wsypać suche składniki i dokładnie posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto tylko do momentu połączenia składników. Ciastem wyściełać formę do tarty (u mnie ok. 24 cm średnicy) – spód i boki i ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Kozią brodę dobrze wypłukać i oczyścić i pokroić, pozostałe grzyby podzielić na mniejsze kawałki lub pokroić niezbyt drobno. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu 5-10 minut, aż zmiękną i stracą na objętości, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietankę i gotować razem jeszcze ok. 5 minut, często mieszając, aż płyn zgęstnieje. Zestawić patelnię z ognia, wsypać natkę pietruszki, zamieszać i odstawić na około 30 minut do wystudzenia.

Nagrzać piekarnik do 180°C, góra/dół. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, odłożone wcześniej białka roztrzepać i posmarować dokładnie całą powierzchnię ciasta. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i podpiec ciasto ok. 10 minut, aż zacznie się rumienić. Wyjąc formę z piekarnika.

2 jajka dokładnie roztrzepać, dodać do nich nadzienie i większą część Parmezanu i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Wyłożyć nadzienie na podpieczone ciasto, wyrównać i wierzch posypać resztą sera. Wstawić całość do piekarnika i piec około 25 minut. Podawać na gorąco lub po wystudzeniu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tarta/quiche z grzybami (z kozią brodą)
  • Tarta/quiche z grzybami (z kozią brodą)
  • Tarta/quiche z grzybami (z kozią brodą)