//

Tarta z rabarbarem

Cudnie chrupiąca i słodko-kwaśna! Ta tarta to ucieleśnienie wiosennego smaku, pachnąca majem i krucha. Nadszedł nowy sezon na rabarbar, a ja w zamrażarce miałam jeszcze zeszłoroczny zapas, który zamierzałam wykorzystać nie tylko do kompotu, ale właśnie do tarty, którą wypatrzyłam w nowej książce "Nordic Bakery Cookbook", kupionej jakiś czas wcześniej. Myślę, że książka przeszła test pozytywnie, a ja skorzystam z niejednego przepisu, który proponuje Miisa Mink. Osobiście przepis odrobinę zmodyfikowałam, grube kryształki trzcinowego cukru sprawiły, że tarta nie tylko nabrała specyficznego, lubianego przez nas smaku, ale również zyskała na chrupkości i nie wydawała się być zbyt słodka - świetnie zrównoważyła smak kwaśnego rabarbaru.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 8 kawałków
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
60


Kruche ciasto:
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
85g cukru trzcinowego
100g miękkiego masła
1 żółtko (białko odłożyć do miseczki)

Rabarbar:
300g łodyg rabarbaru
3 łyżki trzcinowego cukru

Kruszonka:
50g miękkiego masła
70g płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
60g cukru trzcinowego

cukier puder do oprószenia tarty





Piekarnik nastawić na 180 stopni, przygotować formę do tarty z wyjmowanym dnem – okrągłą o śr. 20cm lub prostokątną 11x35cm.

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem trzcinowym, dodać żółtko i masło, posiekać całość nożem, a następnie wyrobić miękkie ciasto – kryształki cukru niech pozostaną w całości. Ciastem wyłożyć spód i boki formy, dokładnie ugniatając, nakłuć widelcem w wielu miejscach i posmarować roztrzepanym białkiem – taki zabieg nie pozwoli sokowi z rabarbaru wsiąknąć w ciasto.

Do drugiej miski wsypać płatki owsiane i wymieszać je z cukrem, dodać masło i dokładnie wymieszać, tworząc owsianą kruszonkę, wstawić do lodówki. Pokrojony w kawałeczki rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić.

Wstawić formę do piekarnika i piec 15 minut, wyjąć ciasto i znów posmarować białkiem. Równomiernie rozłożyć kawałki rabarbaru i posypać z wierzchu przygotowaną wcześniej kruszonką. Z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec tartę 20 minut, upieczoną od razu wyjąć i studzić na kratce. Podawać oprószoną cukrem pudrem lub z bitą śmietaną, ewentualnie z lodami waniliowymi.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tarta z rabarbarem
  • Tarta z rabarbarem