Tarta z rabarbarem



Kruche ciasto:
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
85g cukru trzcinowego
100g miękkiego masła
1 żółtko (białko odłożyć do miseczki)
Rabarbar:
300g łodyg rabarbaru
3 łyżki trzcinowego cukru
Kruszonka:
50g miękkiego masła
70g płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
60g cukru trzcinowego
cukier puder do oprószenia tarty

Piekarnik nastawić na 180 stopni, przygotować formę do tarty z wyjmowanym dnem – okrągłą o śr. 20cm lub prostokątną 11x35cm.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem trzcinowym, dodać żółtko i masło, posiekać całość nożem, a następnie wyrobić miękkie ciasto – kryształki cukru niech pozostaną w całości. Ciastem wyłożyć spód i boki formy, dokładnie ugniatając, nakłuć widelcem w wielu miejscach i posmarować roztrzepanym białkiem – taki zabieg nie pozwoli sokowi z rabarbaru wsiąknąć w ciasto.
Do drugiej miski wsypać płatki owsiane i wymieszać je z cukrem, dodać masło i dokładnie wymieszać, tworząc owsianą kruszonkę, wstawić do lodówki. Pokrojony w kawałeczki rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić.
Wstawić formę do piekarnika i piec 15 minut, wyjąć ciasto i znów posmarować białkiem. Równomiernie rozłożyć kawałki rabarbaru i posypać z wierzchu przygotowaną wcześniej kruszonką. Z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec tartę 20 minut, upieczoną od razu wyjąć i studzić na kratce. Podawać oprószoną cukrem pudrem lub z bitą śmietaną, ewentualnie z lodami waniliowymi.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!