//

Tarta ze szparagami i boczkiem

Nosi mnie, jak przez dłuższy czas nie robię nic w kuchni (czytaj: godzina, dwie). Po prostu muszę coś zrobić, bo jak nie, to mnie rozniesie :) To chyba najlepszy dowód na to, jak bardzo kocham gotować!! I tak oto wyczarowałam tartę ze składników, jakie akurat miałam w kuchni, a że sezon na szparagi, to teraz one cieszą moje oczy, gdy zaglądam do lodówki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40


1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
10 łyżek serka ricotta
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko surowe
100g gorgonzoli pikantnej
150g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
200g szparagów zielonych
pieprz mielony do smaku





Ciasto rozwinąć i przełożyć na papier do pieczenia, ułożyć je w blaszcze do ciasta, w miarę potrzeby zawinąć boczki, a całość przykryć arkuszem papieru do pieczenia i przysypać suchą fasolą.

Rozgrzać piekarnik do 210 stopni i podpiec ciasto około 5 minut, wyjąć ciasto i zmniejszyć temp. do 200 stopni. Zdjąć z ciasta arkusz z fasolą.

W czasie nagrzewania piekarnika zagotować osoloną wodę w garnku, szparagi pozbawić zdrewniałych końców, włożyć je do gotującej wody, zestawić garnek z ognia i zostawić całość na 5 minut, po czym szparagi wyjąć szczypcami na deskę.

Na patelni zarumienić boczek i odsączyć go z tłuszczu na sicie.

W misce roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ricottę i gorgonzolę i wymieszać, dodać boczek i wymieszać jeszcze raz. Wyłożyć masę na ciasto, szparagi pokroić na połówki i położyć na wierzchu.

Wstawić całość do piekarnika i piec 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tarta ze szparagami i boczkiem
  • Tarta ze szparagami i boczkiem