Tarta ze szparagami i boczkiem
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
10 łyżek serka ricotta
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko surowe
100g gorgonzoli pikantnej
150g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
200g szparagów zielonych
pieprz mielony do smaku
Ciasto rozwinąć i przełożyć na papier do pieczenia, ułożyć je w blaszcze do ciasta, w miarę potrzeby zawinąć boczki, a całość przykryć arkuszem papieru do pieczenia i przysypać suchą fasolą.
Rozgrzać piekarnik do 210 stopni i podpiec ciasto około 5 minut, wyjąć ciasto i zmniejszyć temp. do 200 stopni. Zdjąć z ciasta arkusz z fasolą.
W czasie nagrzewania piekarnika zagotować osoloną wodę w garnku, szparagi pozbawić zdrewniałych końców, włożyć je do gotującej wody, zestawić garnek z ognia i zostawić całość na 5 minut, po czym szparagi wyjąć szczypcami na deskę.
Na patelni zarumienić boczek i odsączyć go z tłuszczu na sicie.
W misce roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ricottę i gorgonzolę i wymieszać, dodać boczek i wymieszać jeszcze raz. Wyłożyć masę na ciasto, szparagi pokroić na połówki i położyć na wierzchu.
Wstawić całość do piekarnika i piec 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!