Tarta/quiche ze szparagami i serem blue



Kruche ciasto:
100g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
200g mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
4 jajka
200 ml śmietanki kremówki
100g sera "blue" niebieskiego
sól, świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1 ząbek czosnku
kilka szparagów
kilka pomidorków koktajlowych

Składniki ciasta umieścić w misce i siekać nożem, aż zaczną się łączyć, następnie zagnieść ręką tylko do połączenia wszystkich składników (by go nie ogrzać). Ciastem wyściełać formę o śr. 22 cm (lub dwie mniejsze o śr. 16 cm) i wstawić do lodówki.
Szparagi obrać, pokroić w mniejsze kawałki i wzdłuż na pół, włożyć do miski i sparzyć wrzątkiem z czajnika, odcedzić po 5 minutach, osuszyć. Pomidorki pokroić na pół.
Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół (bez termoobiegu), do nagrzanego wstawić ciasto i podpiec do zarumienienia 10-15 minut. W czasie, kiedy ciasto się podpieka, jajka roztrzepać ze śmietanką, wcisnąć przez praskę czosnek, dodać pokruszony ser i wymieszać widelcem, rozgniatając go, żeby trochę zmieszał się z masą i nie było dużych kawałków, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podpieczone ciasto wyjąć, wylać do środka masę serową, a na wierzchu poukładać szparagi i pomidorki pomiędzy nimi, wstawić z powrotem do piekarnika i piec 20-25 minut. Upieczoną tartę wyjąć od razu i podawać na gorąco lub po wystudzeniu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!