Tartaletki z fetą, oliwkami i pomidorem
opakowanie ciasta francuskiego (rolka)
20 zielonych oliwek
20 czarnych oliwek
150g sera feta
1 duży pomidor
czubryca zielona
Piekarnik nastawić na 220 stopni. Na kratce rozłożyć papier do pieczenia.
Ciasto odwinąć z rulonu i podzielić na 8 rownych prostokątów, ułożyć je obok siebie na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia.
Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić wzdłuż na połówki. Pomidora umyć, wyciąć twardą część i pokroić na plastry, po czym poukładac go na cieście francuskim (2 plasterki na 1 kawałek). Poukładać także oliwki. Całość oprószyć czubrycą, a na koniec pokruszyć ser feta.
Wstawić tarty do piekarnika i piec około 10 minut (u mnie 8 w zupełności wystarczyło), do momentu, az się ładnie zarumienią.
Przepis z bloga Paleta Smaku.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!