//

Tartaletki z fetą, oliwkami i pomidorem

Ostatnio miałam ochotę na coś innego, ale prostego. Sytego i jednakowoż lekkiego. Zobaczyłam u dziewczyn z Palety Smaku zdjęcia tart na cieście francuskim i ruszyłam do kuchni. Co prawda moja wersja jest trochę przeinaczona, a raczej zubożona, bo lubię prostotę :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


opakowanie ciasta francuskiego (rolka)
20 zielonych oliwek
20 czarnych oliwek
150g sera feta
1 duży pomidor
czubryca zielona





Piekarnik nastawić na 220 stopni. Na kratce rozłożyć papier do pieczenia.

Ciasto odwinąć z rulonu i podzielić na 8 rownych prostokątów, ułożyć je obok siebie na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia.

Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić wzdłuż na połówki. Pomidora umyć, wyciąć twardą część i pokroić na plastry, po czym poukładac go na cieście francuskim (2 plasterki na 1 kawałek). Poukładać także oliwki. Całość oprószyć czubrycą, a na koniec pokruszyć ser feta.

Wstawić tarty do piekarnika i piec około 10 minut (u mnie 8 w zupełności wystarczyło), do momentu, az się ładnie zarumienią.

 

Przepis z bloga Paleta Smaku.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tartaletki z fetą, oliwkami i pomidorem