Tarte buraczki w słoikach
2,3 kg surowych buraków (nie obranych)
Zaprawa:
6 łyżek octu
1 czubata łyżka cukru pudru
1 płaska łyżka drobnej soli
Buraki umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i od tego czasu gotować ok. 1 godziny – buraczki powinny być ugotowane, ale nadal sprężyste, nie rozgotowane.
Ugotowane buraki przelać lodowatą wodą, każdemu ściąć końcówki z obydwu stron i obrać, ścierając skórkę nozykiem (polecam założyć rękawiczki lateksowe). Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wlać do nich ocet, wsypać cukier puder i sól i całość bardzo dokładnie wymieszać.
Nałożyć buraczki do (wyparzonych wcześniej i osuszonych) słoików, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika. Zakręcić słoiki, umieścić w garnku z kąpielą wodną i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyjąć, dokręcić i pozostawić do wystudzenia (po 24 h można wykonać ponowną pasteryzację w ten sam sposób).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!