//

Tartinki z pastą z kurczaka

Takie eleganckie, a takie pyszne! Ta przekąska składa się z super chrupiących mini-tartinek (czyli bardzo kruchych, małych ciasteczek w wersji wytrawnej) oraz pysznej, delikatnej pasty z kurczaka - tej, którą pokazywałam Wam niedawno na blogu, a którą do tej przekąski wzbogaciłam o odrobinę musztardy - u mnie tradycyjnie już, musztardy Dijon - oraz majonez. Tartinki można dowolnie udekorować, rzodkiewką, koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, czym dusza zapragnie. Oczywiście te małe ciasteczka pokryć możecie dowolnymi, ulubionymi dodatkami :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 30 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
50 + schładzanie


Ciasteczka:
100g masła
150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: suszone chilli w proszku

Pasta:
200g pasty z kurczaka - link poniżej
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki majonezu





Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce, posiekać nożem i zagnieśc jednolite, miękkie ciasto, ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę, by się schłodziło. Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni, podzielić ciasto na dwie części i każdą rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm, wykrajać kółeczka lub inne kształty małą foremką (ok. 3 cm śr.) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ciasteczka ok. 8 minut, aż się zarumienią, upieczone od razu przełożyć na kratkę – póki nie ostygną będą niezwykle kruche.
Pastę wymieszać z musztardą i majonezem, przełożyć do szprycy i nakładać pastę, dowolnie udekorować i do czasu podania przechowywać w lodówce pod przykryciem.

THERMOMIX:
W naczyniu miksującym umieścić zimne masło pokrojone na kawałki, dodać żółtka i wsypac resztę składników, nastawić wyrabianie ciasta – 1-2 min., o. Interwał. Ciasto wyjąć, uformować z niego jednolitą kulę, zawinąć ją w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Naczynie miksujące umyć i wysuszyć.
Piekarnik nastawić na 180 stopni, podzielić ciasto na dwie części i każdą rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm, wykrajać kółeczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ciasteczka ok. 8 minut, aż się zarumienią, upieczone od razu przełożyć na kratkę – póki nie ostygną będą niezwykle kruche.
Do naczynia miksującego włożyć pastę, dodać majonez i musztardę i wymieszać – 1 min., o.2. Gotową pastę przełożyć do szprycy i dekorować nią tartinki. Do czasu podania przechowywać w lodówce.

Przepis na pastę z kurczaka:
pasta z kurczaka1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tartinki z pastą z kurczaka
  • Tartinki z pastą z kurczaka