//

Tatar z łososia

Tatar z łososia to jedna z naszych ulubionych przekąsek/przystawek. Jest on świetny na każdą okazję - na świąteczny stół, na imprezę imieninową, czy nawet sylwestrową - ten tatar zawsze się sprawdza i zawsze "schodzi" do ostatniego grama. U nas zawsze obowiązkowo jest z trzema dodatkami - marynowanymi prawdziwkami (lub pieczarkami, w zależności od zasobności spiżarni), cebulką i ogórkami kiszonymi. Przyprawiamy według własnych upodobań, tak jak nam najbardziej smakuje i zawsze jest hitem. Kolor mięsa będzie zależał oczywiście od gatunku łososia, jakiego użyjecie - łosoś szlachetny będzie blady, a łosoś norweski będzie intensywnie różowy. Ja podzieliłam tatar na małe porcje, w każdą z nich włożyłam żółtko z przepiórczego jaja, ale można dać żółtka ze zwykłych jaj, a można je również dodać do samego tatara.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


250g surowego filetu z łososia (mocno schłodzonego)
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
opcjonalnie: Maggi, sos sojowy lub Worcestershire

2-3 ogórki kiszone
ok. 100g marynowanych prawdziwków (ewentualnie pieczarek)
1 spora cebula szalotka

żółtka z 2 wyparzonych kurzych jaj lub z 6 przepiórczych jaj*





Łososia bardzo dokładnie posiekać, ewentualnie zmielić w maszynce na sicie z dużymi oczkami, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz – jeśli używamy – sosem, ułożyć na dwóch talerzach lub jednym dużym – można podzielić na mniejsze porcje – w zależności od tego, jak chcemy go podać. Na wierzchu masy zrobić wgłębienie i bardzo delikatnie włożyć żółtko.

Ogórki i cebulę obrać, posiekać dość drobno, posiekać też grzybki, tatar obłożyć wszystkimi pokrojonymi składnikami. Podawać od razu – najlepiej z grzanką posmarowaną czosnkowym masełkiem i czarną, mocną, herbatą.

Dla dekoracji podałam do tatara jajeczka przepiórcze.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tatar z łososia
  • Tatar z łososia