Tatar z piersi gęsi
1 filet z piersi gęsi (1/2 piersi), bez skóry, błonek i tłuszczu - mocno schłodzony
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
2-3 łyżeczki oliwy
opcjonalnie: Maggi, sos sojowy lub Worcestershire
2-3 ogórki kiszone
ok. 100g marynowanych grzybków (ewentualnie pieczarek)
1 spora cebula szalotka
żółtka z 2 wyparzonych kurzych jaj lub z 4 przepiórczych jaj*
Mięso bardzo dokładnie posiekać, ewentualnie zmielić w maszynce na sicie z dużymi oczkami, dodać oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz – jeśli używamy – sosem, ułożyć na dwóch talerzach lub jednym dużym – można podzielić na mniejsze porcje – w zależności od tego, jak chcemy go podać. Na wierzchu mięsa zrobić wgłębienie i bardzo delikatnie włożyć żółtko.
Ogórki i cebulę obrać, posiekać dość drobno, posiekać też grzybki, tatar obłożyć wszystkimi pokrojonymi składnikami. Podawać od razu – najlepiej z grzanką posmarowaną czosnkowym masełkiem i czarną, mocną, herbatą.
*Dla dekoracji podałam do tatara jajeczka przepiórcze w skorupkach – oczywiście skorupki jaj są jak najbardziej jadalne (i bardzo zdrowe!!), ale w tatarze raczej by chrupały, więc przed zjedzeniem po prostu przełożyliśmy żółtka bezpośrednio do mięsa.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!