Tort makowy
Baza/biszkopt:
310g maku
300g cukru kryształu
8 jaj (oddzielić żótłka od białek)
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Krem:
300g cukru pudru
500ml mleka
200g mielonych orzechów włoskich (naprawdę polecam orzechy!!) lub migdałów
400g masła ogrzanego do temperatury pokojowej
płatki migdałowe lub połówki orzechów włoskich do dekoracji
Nastawić piekarnik na 170 stopni, tortownicę (22 cm śr.) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki wysmarowac masłem i wysypać bułką tartą.
Mak sparzyć i odsączyć z wody, przepuścić przez maszynkę do mielenia dwa razy. Z żółtek i cukru ukręcić kogel-mogel, dodawać kolejno pozostałe składniki. Z białek i szczypty soli ubić sztywną, białą pianę. Na końcu do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto na przygotowaną wcześniej tortownicę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut. Po upieczeniu biszkopt zostawić w lekko uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu – robimy to, kiedy piecze się biszkopt: Mleko z cukrem zagotować „na nitkę” (ok. 40 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż masa będzie lejąca, ale jednostajna), wsypać mielone orzechy i gotować jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając. Krem ostudzić do temperatury pokojowej. Masło pokroić w kostkę, umieścić w misce i ucierać, do ucieranego masła dodawać stopniowo masę mleczno-orzechową, zmiksować całość na gładką masę i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Kiedy biszkopt makowy ostygnie, wyjąć go delikatnie z tortownicy i podzielić na trzy poziome, równej grubości, blaty i ułożyć je obok siebie – spodni blat ułożyć na paterze lub talerzu. Krem podzielić na 3 części – jedną część wyłożyć na spodni blat i równomiernie posmarować, położyć środkowy blat i wyłożyć porcję kremu, położyć wierzchni blat i pozostałą porcję kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tort można dowolnie udekorować. Do czasu podania ciasto przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!