//

Tortille z chrupiącym kurczakiem

Ostatnio dość często szukam sposoby, by dojść do maksymalnej perfekcji w robieniu tortilli zbliżonych smakiem do tych fast food-owych. Zdaję sobie sprawę, że nigdy nie stanie się tak, że osiągnę zamierzony cel, bo domowe zawsze będzie smakować inaczej, ale wiem, że jest w tym coś dobrego. Jedząc domowej roboty odpowiedniki fast food-owych (jak to mówią moi rodzice) duporostów mam jakieś mniejsze wyrzuty sumienia, po pierwsze dlatego, że wiem, że jest to 100% zdrowsze, a po drugie: mam wrażenie, że takie domowe wyroby nie pasą, jak te dostępne w sprzedaży - tym bardziej tutaj wiem, co naprawdę jem!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40


Tortille:
6 pszennych tortilli
4 garście umytej i osuszonej rukoli
4 liście sałaty lodowej
3 pomidory

Kurczak:
1 filet z kurczaka (pół piersi)
1 jajko
250ml mleka
200g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
szczypta mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych (zmieliłam w blenderze)

Sos:
5 łyżek majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku (może być 1 ząbek)
szczypta soli

Ponadto:
olej do smażenia
6 arkuszy folii aluminiowej
woda





Przygotowanie kurczaka:
W misce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać mąkę, zmiksować i dodać wszystkie przyprawy i proszek do pieczenia, zmiksowac na gładkie ciasto, odstawić.

W drugiej misce umieścić pokruszone płatki kukurydziane. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki, bądź paski.
Na patelni rozgrzać 2 cm (wysokość w patelni) oleju. Kawałki kurczaka maczać w cieście (można pomóc sobie wykałaczką) i następnie obtaczać w płatkach kukurydzianych, po czym od razu kłaść na olej, smażyć na złoto. Usmażone kawałki kurczaka wykładać na ręcznik papierowy.

Przygotowanie sosu:
Wymieszać wszystkie składniki w miseczce, odstawić, by sos się „przegryzł”.

Przygotowanie reszty składników:
Pomidora umyć, pokroić w ćwiartki i wyjąć z niego miąższ. Pokroić resztę na kawałki.

Sałatę lodową pokroić w paseczki.
Ułożyć obok siebie arkusze filii aluminiowej. Placki tortilli zwilżyć wodą (można użyć spryskiwacza z przegotowaną wodą – takiego, którego używamy tylko do kontaktu z żywnością!!!) i położyć je na arkuszach folii.

Nastawić piekarnik na 200 stopni.
Na plackach rozłożyć równomiernie sałatę lodową, rozłożyć po równo połowę sosu, położyć pomidory i rukolę, na to wszystko położyć po dwa kawałki kurczaka i wyłożyć resztę sosu.

Tortille zawinąć – najpierw założyć dół, a następnie zwinąć rulonik i zawinąć całość w folię, ułożyć obok siebie na blasze.
Wstawić blachę do piekarnika i podgrzewać całość 10 minut. Podawać od razu!!



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tortille z chrupiącym kurczakiem