Tortille z kurczakiem i awokado
4 pszenne tortille
300g filetów z piersi kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
olej do smażenia
1 bardzo dojrzałe awokado
4 łyżki majonezu
4 łyżeczki musztardy Dijon miodowej (może być też zwykła, ale polecam dodać odrobinę miodu)
8 łyżek kukurydzy z puszki
1/2 cytryny
Filety kurczaka przekroić w poprzek, tworząc płaskie kawałki, oprószyć przyprawą i zostawić na 2 godziny (lub na całą noc) w zamkniętym pojemniku, w lodówce.
Następnego dnia awokado umyć, obrać i pozbawić pestki, przekrojone na pół pokroić w dość grube paski, skropić sokiem z cytryny. Kurczaka usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju, osuszyć go na ręczniku papierowym i pokroić w paski.
Każdą tortillę posmarować na środku 1 łyżką majonezu i 1 łyżeczką musztardy, ułożyć paski kurczaka oraz paski awokado i 2 łyżki kukurydzy konserwowej. Zawinąć najpierw boki, a następnie zrolować. Każdą tortillę podpiec na patelni grillowej lub grillu elektrycznym na złoto, podawać od razu lub na zimno.
Pomysł na połączenie awokado z kurczakiem w tortilli podpatrzyłam na blogu OMGChocolateDesserts.com, reszta to moja własna inwencja :)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!