//

Tosty hawajskie

Tosty hawajskie to jedna z naszych ulubionych przekąsek, pewnie dlatego, że bardzo lubimy połączenie szynki z ananasem. Robi się ja naprawdę szybko, a są jeszcze smaczniejsze, jeśli użyjemy domowego chleba tostowego. Tym razem tosty wzbogaciłam o pieczarki, bo akurat zostało nam kilka z przygotowywania obiadu poprzedniego dnia. Można jeść je właściwie o każdej porze dnia, czy to na śniadanie czy obiad, na kolację polecam zrobić mniejszą porcję :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35


300g obranych pieczarek
1 mała, biała cebula
2 łyżki masła
6 kromek chleba tostowego
6 plastrów ananasa z puszki
6 plastrów ulubionej szynki
100g sera żółtego startego na tarce z grubymi oczkami
domowy sos do pizzy (link poniżej) lub ketchup
suszone oregano
sól, pieprz do smaku





Cebulę obrać i posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, na patelni rozgrzać masło, włożyć pokrojone warzywa, oprószyć solą i pieprzem i smażyć, aż wyparuje płyn z pieczarek, odstawić.

Nastawić piekarnik na 175 stopni. Ułożyć kromki chleba obok siebie, posmarować je sosem i oprószyć oregano. Na sos położyć po plastrze szynki i ułożyć równą warstwą pieczarki, położyć po plastrze ananasa i przykryć tartym serem. Przełożyć kanapki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut, aż ser się rozpuści. Upieczone tosty wyjąć i od razu podawać.

 

Przepis na domowy sos do pizzy znajdziesz poniżej:
sos do pizzy2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tosty hawajskie
  • Tosty hawajskie