//

Truskawkowy sernik na zimno

Sezon na polskie truskawki dopiero się zaczął, ale ja chcę wykorzystać go maksymalnie do tego stopnia, by zbrzydły mi aż do następnego sezonu :D Tym razem zrobiłam sernik truskawkowy na zimno, analogicznie do mojego sernika malinowego z tą różnicą, że tym razem dałam więcej owoców i wyszedł prawdziwy, lekki, owocowy puszek, w którym nie czuć sera :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
60 + chłodzenie


300g truskawek
100g cukru
500g sera sernikowego (w wiaderku, musi być to ser, nie masa serowa - np. Delfiko albo Pilos)
5 łyżeczek żelatyny w proszku + 100ml gorącej wody
200ml słodkiej śmietanki 30% mocno schłodzonej
1 śmietanfix
kilkanaście okrągłych biszkoptów
1 truskawkowa galaretka
200g truskawek pokrojonych w plasterki na wierzch





Truskawki zmiksować z cukrem na gładką masę, zmiksować z serem.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i mieszać, aż płyn będzie przejrzysty, odstawić, by lekko przestygła.

Galaretkę truskawkową rozprowadzić w 350ml gorącej wody i odstawić, by całkowicie wystygła.

Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan fixem (można pominąć) i delikatnie wymieszać z masą serową, miksując na wolnych obrotach stopniowo wlewać żelatynę, mieszać do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka. Wstawić miskę do lodówki.
Tortownicę wyłożyć folią na spodzie i bokach, wyłożyć spód biszkoptami tak, by lekko na siebie nachodziły. Nałożyć na biszkopty tężejącą masę i wstawić tortownicę do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie, kiedy masa będzie już dość stężała rozłozyć plasterki truskawek i zalać je galaretką (by plasterki nie wypłynęły na powierzchnię można podzielić galaretkowanie na dwie tury – rozlać połowę, a kiedy stężeje w lodówce rozlać resztę galaretki).
Sernik przechowywać w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Truskawkowy sernik na zimno