Tzatziki
400g jogurtu typu greckiego (1 duże opakowanie)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ogórek szklarniowy (ok. 20-25cm dlugości) + 2 łyżeczki soli
czarny, świeżo mielony pieprz
sól do smaku
pęczek koperku
Ogórka umyć (latem nie obieram, bo ze skórką jest smaczniejszy, zimą obieram), zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, zasypać 2 łyżeczkami soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odcisnąć na sicie.
Jogurt przełożyć do miseczki, przecisnąć czosnek dwukrotnie przez praskę i wymieszać z jogurtem i oliwą. Koperek drobno posiekać i razem z odciśniętym ogórkiem dodać do jogurtu, dodać też czarny, mielony pieprz, całość dokładnie wymieszać – można doprawić solą do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Sos podawać mocno schłodzony!!
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!