Ucierane ciasto z jagodami



Ciasto ucierane:
150g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka (białka odłożyć do bezy)
100g masła
100g cukru
1 łyżka wody
Jagody:
300g świeżych jagód
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Kokosowa beza:
2 białka
szczypta soli
130g cukru kryształu
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
100g wiórków kokosowych

Najpierw przygotować ciasto:
W rondelku rozpuścić masło i cukier z wodą. W misce umieścić jajko i żółtka, wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wlać rozpuszczoną, gorąca masę i całość wymieszać na gładkie, jednolite i ciężkie ciasto. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20x20cm).
Nastawić piekarnik na 170 stopni.
Jagody:
Wymieszać owoce z mąką ziemniaczaną (bardzo dokładnie!) i wyłożyć równą warstwą na ciasto.
Beza:
W misce umieścić białka, dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Kiedy taka będzie wsypywać małymi (po 3 łyżki) porcjami cukier aż do wyczerpania składnika, ubić całość na gęstą, ciężką i lśniącą pianę. Dosypać wiórki kokosowe, dodać mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na jagody, wyrównać.
Wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 50 minut, gorące wyjąć z piekarnika i po 5 minutach przełożyć na kratkę, by wystygło.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!