//

Waniliowa zupa migdałowa

Zupa migdałowa od dawna chodziła mi po głowie, choć jest to trochę kontrowersyjna propozycja na wigilijny stół, to przecież można nią z powodzeniem zastąpić barszcz czy grzybową. Żeby nadać zupie ciekawego akcentu wymyśliłam też uszka z makiem. Jak się okazało, jest to dość niecodzienny pomysł.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):


1l pełnotłustego mleka
350g mielonych migdałów
2 płaskie łyżki cukru
2 płaskie łyżki kaszy manny błyskawicznej
2 łyżki masła
1 laska wanilii





Mleko wlać do garnka i wsypać mielone migdały, dodać cukier i masło, podgrzać do wrzenia, cały czas mieszając. Do wrzącego mleka wsypać kaszę mannę, zagotować około 3 minuty. Laskę wanilii przekroić, wydrążyć z niej ziarenka i dodać je do zupy, dodać również wydrążoną laskę. Dobrze wymieszać, zupę podawać na gorąco z uszkami z makiem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Waniliowa zupa migdałowa