Waniliowy pudding ryżowy
1 torebka (100g na sucho) ugotowanego ryżu
100ml mleka
100ml słodkiej śmietanki 18% (lub 12%)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 laska wanilii
Ryż umieścić w rondelku, dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnym mleku, wymieszać ze śmietanką i wlać do żółtek. Całość wlać do ryżu, postawić rondel na ogniu i gotować na średnim gazie, często mieszając.
Pudding będzie gotowy, kiedy gorący zgęstnieje – nie można podgrzewać go zbyt długo, ponieważ żółtka mogą się zwarzyć. Pudding można podawać na gorąco i na zimno, np. z owocami lub czekoladą.
Zobacz też: ryż na mleku (bez jajek)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!