//

Waniliowy pudding ryżowy

Pudding ryżowy to jeden z moich ulubionych deserów już od dzieciństwa. Do tej pory dość często kupuję go w sklepie, w różnych kombinacjach smakowych. Ale ci, co mnie znają wiedzą, że jestem fanką domowych odpowiedników moich ulubionych rzeczy - dlatego postanowiłam zrobić pudding ryżowy w domu. Można go łączyć z różnymi dodatkami - świeżymi owocami, czekoladą, orzechami - jak lubicie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 torebka (100g na sucho) ugotowanego ryżu
100ml mleka
100ml słodkiej śmietanki 18% (lub 12%)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 laska wanilii





Ryż umieścić w rondelku, dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnym mleku, wymieszać ze śmietanką i wlać do żółtek. Całość wlać do ryżu, postawić rondel na ogniu i gotować na średnim gazie, często mieszając.

Pudding będzie gotowy, kiedy gorący zgęstnieje – nie można podgrzewać go zbyt długo, ponieważ żółtka mogą się zwarzyć. Pudding można podawać na gorąco i na zimno, np. z owocami lub czekoladą.

Zobacz też: ryż na mleku (bez jajek)

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Waniliowy pudding ryżowy
  • Waniliowy pudding ryżowy