//

Warstwowa sałatka z porem, jajkiem i ananasem

Dość dawno temu, bo na Święta Wielkanocne, szukałam przepisu na fajną, kolorową sałatkę, która zasmakowałaby całej mojej rodzince. Po dość długich poszukiwaniach znalazałam w końcu swój ideał na blogu Edyty - "Przy kuchennym stole". Sałatka wyszła bardzo fajna i smaczna, smaki dobrze się uzupełniały, a poza tym świetnie prezentowała się w wysokiej, przezroczystej salaterce - kupionej specjalnie do warstwowych sałatek. Polecam ją Wam na rodzinne spotkanie lub imprezę ze znajomymi - na pewno zasmakuje każdemu, kto lubi świeże sałatki i niebanalne połączenia.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4-8
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
12
Czas całkowity (min):
ok. 45


1 puszka plastrów ananasa (odsączonych z zalewy i pokrojonych w kostkę)
1 puszka kukurydzy konserwowej (odsączonej na sicie)
1 słoik selera konserwowego w słupkach (również odcedzić)
1 duży por
4 jajka ugotowane na twardo
250g szynki konserwowej
majonez
150g żółtego sera





Ananasa ułożyć na dnie salaterki, na to ułożyć dobrze odsączonego selera. Pokroić szynkę w kosteczkę, ułożyć w misce i wysypać warstwę z kukurydzy konserwowej.

Pora obrać z wierzchnich liści, posiekać na drobne paseczki i ułożyć na kukurydzy, lekko oprószyć solą. Na warstwę pora zetrzeć jajka na tarce o grubych oczkach, całość bardzo ostrożnie posmarować majonezem. Na wierzch zetrzeć ser żółty na tarce o drobnych oczkach.

Sałatkę schłodzić w lodówce.

Przepis na sałatkę mam z bloga Edyty – „Przy kuchenny stole„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Warstwowa sałatka z porem, jajkiem i ananasem