Warstwowa sałatka z porem, jajkiem i ananasem
1 puszka plastrów ananasa (odsączonych z zalewy i pokrojonych w kostkę)
1 puszka kukurydzy konserwowej (odsączonej na sicie)
1 słoik selera konserwowego w słupkach (również odcedzić)
1 duży por
4 jajka ugotowane na twardo
250g szynki konserwowej
majonez
150g żółtego sera
Ananasa ułożyć na dnie salaterki, na to ułożyć dobrze odsączonego selera. Pokroić szynkę w kosteczkę, ułożyć w misce i wysypać warstwę z kukurydzy konserwowej.
Pora obrać z wierzchnich liści, posiekać na drobne paseczki i ułożyć na kukurydzy, lekko oprószyć solą. Na warstwę pora zetrzeć jajka na tarce o grubych oczkach, całość bardzo ostrożnie posmarować majonezem. Na wierzch zetrzeć ser żółty na tarce o drobnych oczkach.
Sałatkę schłodzić w lodówce.
Przepis na sałatkę mam z bloga Edyty – „Przy kuchenny stole„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!