Wątróbka z jabłkami
500g drobiowej wątróbki
mąka pszenna (do obtoczenia)
olej do smażenia
1 duża, biała cebula
2 małe, słodkie jabłka
2 łyżki mąki
125ml (pół szklanki) zimnej wody
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
Uwaga! Patelnia musi mieć przykrywkę, ponieważ wątróbka może pryskać.
Cebulę pokroić w piórka, jabłka pokroić na ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, włożyć cebulę i usmażyć na złoto, zdjąć z patelni, osączając z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wątróbkę obtoczyć dokładnie w mące, na patelni na średnim ogniu (po cebuli) rozgrzać 4-5 łyżek oleju, kłaść wątróbkę, a kiedy zacznie się smażyć, obrócić i przykryć pokrywką, smażyć ok 5 minut (będzie mocno pryskać, taki jej urok). Wątróbkę zestawić z ognia, mąkę rozpuścić w wodzie i od razu wlać do wątróbki, postawić z powrotem na ogniu, zamieszać i dodać jabłka, cebulę, majeranek oraz przyprawić pieprzem i solą. Przykryć patelnię i na średnim ogniu dusić całość jeszcze 10 minut, co jakiś czas zamieszać drewnianą łyżką.
Podawać od razu z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!