Węgierski chleb farmerski



450g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka cukru
20g świeżych drożdży
275g ciepłej wody
2 łyżki masła
2 łyżeczki soli
kminek, suszony koperek (odłożyć trochę do posypania wierzchu)
1 jajko + sól (roztrzepane do posmarowania)

Drożdże wymieszać z odrobiną wody tak, by się rozpuściły, wlać resztę wody i wymieszać. Dodać cukier i 2/3 mąki tak, by powstało gęste ciasto, odstawić całośc na 30 minut, aż masa zacznie rosnąć i będzie miała pęcherzyki.
Resztę mąki wymieszać z solą, 2 łyżkami suszonego koperku i 1 łyżeczką kminku.
Masło rozpuścić w rondelku, odstawić by przestygło.
Do rozczynu drożdżowego wsypać mieszankę mączną, wlać masło i dokładnie wyrobić ciasto przez około 10 minut, włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie chleb znów zagnieść, uformować lekko podłużny, ale okrągły bochenek, położyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć go natłuszczoną (np. posmarowaną olejem) folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu na kolejne 40 minut, by wyrósł.
Nastawić piekarnik na 200 stopni, kiedy się nagrzeje, bochenek odkryć, posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć kminkiem i koprem, naciąć wzdłuż na środku i wstawić całość do piekarnika, piec 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20-25 minut, aż bochenek będzie mocno zarumieniony. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i wystudzić na kratce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!