//

Weihnachtsstollen (Stollen z marcepanem)

Przyznam, że przepis na to ciasto czekał prawie rok, aż go opublikuję. Co prawda jest to wypiek, który wymaga wcześniejszego przygotowania - na około 6-8 tygodni przed Świętami, ale gdybym opublikowała go latem, dawno byście o nim zapomnieli. Stollen to taka luksusowa wersja keksu - ciasto nadziane ulubionymi bakaliami (pachnące OBŁĘDNIE!!) i marcepanem, który oczywiście możecie przygotować samodzielnie. U mnie leżało długo (po upieczeniu), bo zrobiłam je tydzień przed zeszłorocznymi Świętami i przypadkiem znalazłam je w lutym czy marcu, gdzieś w czeluściach szafek kuchennych (specjalnie było schowane, żeby nie ruszać) i okazało się przepyszne - aromatyczne, dojrzałe, pełne świątecznych smaków. I mimo, że za keksami nie przepadamy, zastanawiam się, czy nie upiec go i w tym roku :) Przepis podpatrzyłam w książce Paula Hollywood'a "The Weekend Baker" (o ile dobrze pamiętam - na pewno jest to przepis z którejś książki Paula).

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
6-8 tygodni


Bakalie:
100g rodzynków
75g suszonej żurawiny
100g mieszanych skórek kandyzowanych
50g migdałów posiekanych (mogą być słupki migdałowe)
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Ciasto:
450g pszennej mąki tortowej
90g cukru
7g suszonych drożdży instant (1 opakowanie)
7g soli
200ml ciepłego mleka
120g masła (roztopionego i przestudzonego)

Dodatkowo:
200g marcepanu
100g masła roztopionego i ciepłego
cukier puder





Bakalie wymieszać ze sobą, przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć, odłożyć.

Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, mąki i 100ml mleka, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto – może być lekko twardawe. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 1-2h do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto znowu zagnieść, dodać do niego mieszankę bakaliową i wgnieść ją w ciasto, aby bakalie rozłożyły się równomiernie, włożyć ciasto z powrotem do miski i odstawić jeszcze na 1h.

Po wyrastaniu ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt ok. 30x40cm, przy czym po szerokości 2/3 rozwałkować na 1cm a 1/3 na 3 cm grubości. Z marcepanu uformować rulon o dł. ok. 35 cm, lekko spłaszczyć dłonią i ułożyć wzdłuż cieniej rozwałkowanej części, ciasto dokładnie zwinąć i uformować kształt stollen. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Od razu nastawić piekarnik na 180°C góra/dół, a kiedy się nagrzeje na środkową półkę wstawić blachę z ciastem (bez folii!) i piec 40-45 minut, aż będzie mocno zarumienione.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować masłem i sowicie oprószyć cukrem pudrem, a po wystudzeniu czynność powtórzyć. Całkiem wystudzony stollen owinąć papierem do pieczenia i folią aluminiową oraz ściereczką i zostawić do odpoczywania na 3-6 tygodni. Można też jeść od razu :)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Weihnachtsstollen (Stollen z marcepanem)
  • Weihnachtsstollen (Stollen z marcepanem)
  • Weihnachtsstollen (Stollen z marcepanem)