Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Mięso:
250 g karkówki
łyżeczka soli
łyżka wódki
jajko
łyżka mąki ziemniaczanej
Warzywa:
świeża papryka słodka
por
pół cebuli
pół szklanki pędów bambusa
7 łyżek oleju
Sos słodko;kwaśny:
6 łyżek cukru
3 łyżki octu
łyżka soku z pomarańczy
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka sosu sojowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać sól i wódkę, odstawić na 30 minut (im dłużej, tym mięso będzie smaczniejsze).
Jajko roztrzepać z mąką ziemniaczaną i odstawić.
Paprykę pokroić w paseczki, por i cebulę posiekać w kawałki, a pędy bambusa pociąć w cienkie paski.
Do garnuszka wlać ocet, sos sojowy, sok pomarańczowy, wsypać cukier i koncentrat pomidorowy, podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zagotowania.
Do mięsa wlać roztrzepane jajko z mąką, wymieszać.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić mięso, lekko mieszając smażyć trzy minuty, dodać pędy bambusa, smażyć chwilę, wyjąć wszystko z patelni.
Na ten sam olej wrzucić warzywa i smażyć minutę.
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z przygotowanym sosem, wlać do warzyw i podgrzewać do zgęstnienia sosu.
Włożyć mięso i pędy bambusa, smażyć chwilkę, przełożyć na talerze.
Podawać od razu, gorące, z ryżem.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej „Kuchnia chińska”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!