//

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

To zdecydowanie moje najbardziej ulubione danie kuchni chińskiej. Wbrew pozorom, wcale nie jest trudne w wykonaniu, a za to jest przepyszne :) Moja mamusia już od wielu lat raczyła nas tą potrawą, nie byłabym więc sobą, gdybym sama nie spróbowała jej zrobić, zrobiłam raz i robię do tej pory, bo to wspaniałe danie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


Mięso:
250 g karkówki
łyżeczka soli
łyżka wódki
jajko
łyżka mąki ziemniaczanej

Warzywa:
świeża papryka słodka
por
pół cebuli
pół szklanki pędów bambusa
7 łyżek oleju

Sos słodko;kwaśny:
6 łyżek cukru
3 łyżki octu
łyżka soku z pomarańczy
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka sosu sojowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej





Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać sól i wódkę, odstawić na 30 minut (im dłużej, tym mięso będzie smaczniejsze).

Jajko roztrzepać z mąką ziemniaczaną i odstawić.
Paprykę pokroić w paseczki, por i cebulę posiekać w kawałki, a pędy bambusa pociąć w cienkie paski.

Do garnuszka wlać ocet, sos sojowy, sok pomarańczowy, wsypać cukier i koncentrat pomidorowy, podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zagotowania.
Do mięsa wlać roztrzepane jajko z mąką, wymieszać.

Na rozgrzany na patelni olej wrzucić mięso, lekko mieszając smażyć trzy minuty, dodać pędy bambusa, smażyć chwilę, wyjąć wszystko z patelni.

Na ten sam olej wrzucić warzywa i smażyć minutę.
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z przygotowanym sosem, wlać do warzyw i podgrzewać do zgęstnienia sosu.
Włożyć mięso i pędy bambusa, smażyć chwilkę, przełożyć na talerze.
Podawać od razu, gorące, z ryżem.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej „Kuchnia chińska”.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym