Włoskie pizzelle



Składniki mokre:
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru
120g masła (rozpuszczonego, może być gorące)
1 łyżeczka wanilii (w Waszej ulubionej formie: świeżych ziarenek, pasty czy esencji)
Składniki suche:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
opcjonalnie: szczypta anyżu

Suche składniki przesiać przez sito do miski. W drugiej misce zmiksować jajka, cukier i wanilię, a następnie całość zmiksować z ciepłym masłem. Do mokrych składników dodać suche i zmiksować na jednolite, gęste ciasto. Odstawić ciasto na 30 minut.
Rozgrzać waflownicę i nakładać na środek płyty porcję ciasta (ja pomogłam sobie porcjować za pomocą małej łyżki do lodów), zamykać, nie domykając do końca* i piec na rumiano – około 2 minut. Piec pojedynczo. Upieczone wafle od razu przekładać na kratkę, by wystygły – od razu po upieczeniu są bardzo miękkie, ale twardnieją już po kilku chwilach.
*Pizzelle powinny mieć, jak na moje oko, około 2 mm grubości – są nieco grubsze, niż standardowe wafle, dlatego ja nie domykałam waflownicy do końca, tylko zapierałam jej zamknięcie trzonkiem łyżki drewnianej :)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!