Wytrawna zapiekanka makaronowa
Zapiekanka:
150g suchego makaronu penne
250g różyczek brokuła
ok. 100g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
Sos:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
300ml mleka
100ml białego, półwytrawnego wina (użyłam widocznego na zdjęciach hiszpańskiego Celebro Semi Dry White)
1/2 łyżeczki do smaku
szczypta startej gałki muszkatołowej
świeżo mielony, czarny pieprz
Nastawić piekarnik na 190 stopni.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić łyżką cedzakową. Do tej samej wody wrzucić różyczki brokuła i blanszować 3 minut, odcedzić i wymieszać z makaronem.
Na patelni rozgrzać masło, dodac mąkę i smażyć razem ok. 2 minuty, aż całość się spieni, wlać mleko i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Dodać makaron z brokułem, sól i wlać wino, dodać gałkę muszkatołową i czarny pieprz, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wierzch posypać startym serem, wstawić naczynie do piekarnika i zapiekać do momentu, aż ser się rozpuści – jakieś 15 minut.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!