Zacierki do zupy



2 nieduże jajka
16 pełnych łyżek mąki
szczypta soli
mąka do podsypywania

Jajka wbić do miski i roztrzepać, dodać szczyptę soli i mąkę i mieszać, aż powstanie zwarte ciasto, ale dość miękkie, które nie będzie kleiło się do rąk – w razie potrzeby oprószyć mąką.
Urywając małe kawałeczki ciasta, rolować między palcami wałeczki i odkładać je na spodek oprószony mąką – od czasu do czasu przesypać też całość mąką i wymieszać, żeby kluseczki się nie posklejały.
W garnku zagotować 2 litry osolonej wody, jak na makaron, a kiedy zacznie się mocno gotować, wrzucić kluseczki jednym ruchem i zamieszać, by się nie skleiły, gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, odcedzić na sicie i przelać lodowatą wodą.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!