Zakwas na barszcz biały
110g płatków owsianych, górskich (+80g zmiksowanych na przyszłe dni* lub mąka pszenna chlebowa)
300ml ciepłej wody
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
liść laurowy
opcjonalnie: piętka chleba pieczonego na zakwasie (pokrojona w kostkę)
(jeśli mamy to można dodać 1-2 łyżki zakwasu chlebowego, zakwas szybciej będzie pracował)
Przepis na barszcz biały – po kliknięciu.
Płatki owsiane zmiksować, zalać ciepłą (ale nie gorącą!) wodą, wymieszać i dodać resztę składników, słoiczek zakryć gazą lub ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu 4-7 dni, w zależności od tego, jak zakwas będzie pracował (pierwszą noc można postawić słoik na grzejniku). Zakwas polecam dokarmić codziennie (co 24 godziny) 2 łyżkami mąki (lub zmiksowanych płatków) i 1 łyżką wody. Jeżeli mieszanka zrobi się kwaśna, to znaczy, ze jest gotowa – wtedy też należy nakarmić ją 1 łyżką wody i 5 łyżkami mąki, a po 6-12 godzinach wstawić do lodówki w zakręcanym słoiku.
Zakwas powinien mieć lekko kwaśny zapach i – oczywiście – smak, najlepiej jest użyć przezroczystego słoika, by widzieć, że w całym zakwasie pojawiają się pęcherzyki powietrza.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!