Zakwas na barszcz czerwony
1kg buraków
30g korzenia chrzanu
łyżeczka kminku
główka czosnku
korzeń pietruszki
korzeń marchewki
kawałek korzenia selera
3 łyżeczki soli
szczypta cukru
kawałek suchego chleba żytniego pieczonego na zakwasie
Obrane i pokrojone w plastry jarzyny włożyć do dużego, szklanego słoja, dodac kminek i przyprawy oraz obrane ząbki czosnku i zalać letnią, przegotowaną wodą tak, by przykryła wszystko (2,5l). Na wierzchu ułożyć kawałek chleba, całość zakryć gazą i postawić słój w ciepłym miejscu na 5-7 dni (codziennie można go zamieszać, by chleb na wierzchu nie zaczął pleśnieć). Po tym czasei można kwas użyć lub zlać do butelek, w zimnym miejscu może stać nawet kilka miesięcy.
Zakwas jest świetną bazą do domowego barszczu czerwonego.
Przepis na zakwas pochodzi z książki „Polska Wigilia” Hanny Szymanderskiej.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!