Zapiekanka makaronowa z brokułem
250g brokuła
50g dowolnego makaronu (u mnie spaghetti z dziurką)
125g boczku parzonego pokrojonego w koseczkę
pół porcji beszamelu (z tego przepisu)
szczypta pieprzu czarnego
szczypta gałki muszkatołowej
50g żółtego sera
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić na sicie, to samo uczynić z brokułem – brokuł powinien być chrupiący. Obydwa składniki, po dobrym odsiąknięciu z wody włożyć do garnka, dodać boczek i wymieszać.
Przygotować beszamel wg przepisu, dodając do niego szczyptę świeżo mielonego, czarnego pieprzu i startą na tarce gałkę muszkatołową, gorący beszamel wlać do warzyw i dokładnie wymieszać.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, a dwie foremki (lub jedną dużą) wysmarować masłem, nałożyć składniki z garnka, wyrównać powierzchnię.
Ser źółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wstawić całość do piekarnika, zapiekać, aż ser dobrze się przyrumieni – 20-30 minut, podawać od razu, na gorąco.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!