Zapiekanka wiejska
Farsz mięsny:
3 łyżki oleju
1 biała cebula posiekana w kosteczkę
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 nieduża marchewka obrana i pokrojona w kosteczkę
250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
50ml wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100g zielonego lub konserwowego groszku
szczypta ostrej papryki
sól, czarny pieprz do smaku
świeży tymianek
Ziemniaki:
250g ugotowanych, gorących ziemniaków
2 łyżki kwaśnej śmietany
50g masła
sól do smaku
dodatkowo: trochę startego masła na wierzch
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić, dodać czosnek i smażyć, aż wydobędzie się z niego aromat, wtedy też wrzucić mięso i smażyć na złoto.
Do mięsa dodać wodę i koncentrat, zamieszać i przyprawić do smaku, smażyć całość, aż dobrze się połączy, przełożyć do naczyń żaroodpornych.
Nastawić piekarnik na 200 stopni.
Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać masło, śmietanę i sól do smaku i całość wymieszać na gładką masę, wyłożyć na mięso, można zrobić wzorki widelcem, całość można posypać startym masłem. Wstawić naczynia do piekarnika i piec około 20 minut. Podawać od razu.
Przepis zgłaszam do akcji Ani w kategorii: ziemniaki
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!