Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
500g dużych ziemniaków
masło do wysmarowania formy
100g sera Gouda startego na tarce o grubych oczkach + 20g do posypania
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
3/4 szklanki kwaśnej smietany 18%
125g boczku wędzonego krojonego w kosteczkę
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz czarny
Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować na dnie i bokach masłem.
W misce wymieszać ze sobą obydwie śmietanki, sól, pieprz i tarty ser gouda, dodać boczek i wymieszać, wylać 4 łyżki masy na spód naczynia.
Ziemniaki pokroić w plasterki o grubości 3-4 milimetry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym dwie warstwy plasterków i wylać połowę masy rozprowadzając ją równomiernie, ułożyć znów dwie warstwy plasterków ziemniaczanych i wylać resztę śmietanowej masy, równomiernie ją rozprowadzając. Wierzch posypać resztą tartego sera.
Wstawić naczynie do piekarnika na środkowy poziom i nastawić temperaturę na 180 stopni. Piec zapiekankę 30 minut, po czym przykryć ją folią aluminiową i piec jeszcze 30 minut, podawać gorącą.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!