//

Zasmażana kapusta

Kapustę zasmażaną robiłam już kiedyś, nawet wstawialam przepis na bloga, ale koniec końców nie był to "ten" smak, którego szukałam, postanowiłam więc pokierować się intuiacją i zrobić to danie raz jeszcze, ale bez mięsa i w trochę inny sposób. Tym razem wyszedł mi ideał! Polecam do golonki i innych dań mięsnych, ja podałam ją do pampuchów na specjalne życzenie mojego Tatusia :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


600g kiszonej kapusty (+ 100ml zalewy)
1 mała marchewka
2 łyżki masła
200 ml gorącej wody
1 łyżka mąki + 2 łyżki masła
liść laurowy
2 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku





Kapustę z zalewą umieścić w garnuszku, dodać przyprawy (oprócz kminku) i 2 łyżki masła. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki, dodać do kapusty i wlać wodę. Całość wstawić na nieduży ogień – tak byśmy nie musieli kapusty ciągle mieszać. Gotować danie, aż marchewka zrobi się miękka, a woda trochę odparuje.

Kiedy tak się stanie dodać kolejne 2 łyżki masła, mąkę i kminek i podgrzewać, aż kapusta zgęstnieje, w razie potrzeby doprawić jeszcze pieprzem mielonym lub solą, podawać na gorąco.

Świetnie smakuje podana do pampuchów lub duszonych żeberek.

nowe pampuchy 3



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zasmażana kapusta
  • Zasmażana kapusta