Zasmażana kapusta
600g kiszonej kapusty (+ 100ml zalewy)
1 mała marchewka
2 łyżki masła
200 ml gorącej wody
1 łyżka mąki + 2 łyżki masła
liść laurowy
2 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
Kapustę z zalewą umieścić w garnuszku, dodać przyprawy (oprócz kminku) i 2 łyżki masła. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki, dodać do kapusty i wlać wodę. Całość wstawić na nieduży ogień – tak byśmy nie musieli kapusty ciągle mieszać. Gotować danie, aż marchewka zrobi się miękka, a woda trochę odparuje.
Kiedy tak się stanie dodać kolejne 2 łyżki masła, mąkę i kminek i podgrzewać, aż kapusta zgęstnieje, w razie potrzeby doprawić jeszcze pieprzem mielonym lub solą, podawać na gorąco.
Świetnie smakuje podana do pampuchów lub duszonych żeberek.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!