Ziemniaki pieczone w soli
kilka dużych ziemniaków - w zależności od ilości głodomorów (u mnie 7 dużych)
100g mąki pszennej
60g morskiej, drobnej soli
dip do podania - np. czosnkowy
Ziemniaki dokładnie wyszorować, pozbawić wypustek (w postaci korzonków) i osuszyć.
Do glłębokiej miski nalać zimną wodę, a w drugiej misce (najlepiej jak najbardziej okrągłej i wąskiej) wymieszać mąkę z solą (można dodać różnego rodzaju zioła). Każdy ziemniak osobno najpierw moczyć w wodzie, a potem bardzo delikatnie obtaczać w mieszance mącznej i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 200 stopni, każdy ziemniak lekko nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, wstawić całość do nagrzewającego się piekarnika i piec do momentu, aż patyczek szaszłykowy bez problemu wejdzie w środek – godzinę do półtorej, czasami nawet dwie – w zależności od wielkości ziemniaków.
Pozostałą mieszankę mączną można schować do słoiczka i użyć w najbliższym czasie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!