Złocisty kurczak z ziołowym sosem greckim
Złocisty kurczak
2 nogi z kurczaka (podzielić na uda i pałki)
połówka cytryny
trochę oliwy
rozmaryn
sól, pieprz
Ziołowy sos grecki (tzatziki):
duże opakowanie jogurtu greckiego (400g)
3 łyżeczki kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
100g startego i zasolonego ogórka
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Kurczaka umyć, ułożyć w przykrywanym naczyniu żaroodpornym, posmarować oliwą, skropic sokiem z cytryny, oprószyć rozmarynem, pieprzem i solą. Resztę cytryny pokroić w plasterki i ułożyć między kawałkami mięsa.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić kurczaka, piec pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie przestawić piekarnik na 200 stopni, zdjąć pokrywę naczynia i piec kolejne 20 minut, aż skórka się zarumieni i będzie chrupiąca.
Ogórka dokładnie odsączyć na sicie.
W misce wymieszać jogurt, śmietanę, koper, zmiażdżony czosnek i pokruszone kostki, dodać ogórka i wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Kuchnia. Przepisy z serca domu”.
Potrawę Judytki możecie zobaczyć tutaj:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!