Zupa cebulowa



1l wywaru/bulionu
Zupa:
750g cebuli
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
250g kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
kopiasta łyżka mąki
świeżo mielony czarny pieprz
świeży majeranek (u mnie około 1 łyżka posiekanego)
Grzanki:
2 krótkie bagietki (ok. 25cm każda)
100g tłustego, żółtego sera (np. Gouda)
suszony majeranek

Obrane cebule pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzane masło i podsmażyć oprószone szczyptą cukru. Od czasu do czasu zamieszać, by nabrały złocistego koloru.
Wlać szklankę rosołu i gotować około 3 minuty. Część zmiksować blenderem na krem, zostawiając część krążków w całości.
Wlać resztę rosołu, dodać rozprowadzoną w mleku mąkę, zagotować i trzymać na ogniu około 3 minut, by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia połączyć ze śmietaną, dodać posiekany majeranek i świeżo mielony pieprz, zamieszać.
Zupę najlepiej podawać z grzankami:
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Bagietki pokroic po skosie na 1-centymetrowe kromeczki, ułożyć je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Majeranek otrzeć i posypać nim grzanki, rozłożyć równomiernie ser.
Wstawić do piekarnika i zapiekać grzanki 10-15 minut, aż pieczywo się zarumieni, a ser lekko zapiecze.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!