//

Zupa kalafiorowa

Klasyka wśród zup, a ja dopiero teraz wrzucam ją na bloga. Zupa kalafiorowa to jedna z najsmaczniejszych zup, jakie w ogóle można przyrządzić w tak szybki i prosty sposób. Wystarczy obrać i pokroić warzywa, ściąć kalafiora, ugotować i zupa zrobiona, choć i tak najsmaczniejsza jest dopiero drugiego dnia po zrobieniu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


ok. 300g świeżego, surowego kalafiora
ok. 200g obranych ziemniaków
100g obranej marchwi
1,7 l bulionu (rosołu, wywaru, etc)
pęczek koperku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Zasmażka:
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki mąki
ok. 100ml słodkiej śmietanki kremówki 12%





W garnku zagrzać wywar. Ziemniaka i marchew obrać ze skórki i pokroić w dość drobną kostkę, kalafiora ściąć z twardych części, uzyskując małe różyczki. Wszystkie warzywa razem dodać do wywaru i gotować ok. 15 minut, aż ziemniaki się ugotują.

Kiedy warzywa będą gotowe, posiekać koperek i dodać do zupy. Na patelni rozpuścić masło, oprószyć mąką i smażyć chwilę, po czym wlać śmietankę, zamieszać i wlać 2-3 chochelki zupy, całość razem podgrzewać i pok chwili wlać do zupy, zamieszać.

Na samym końcu zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa kalafiorowa