//

Zupa klopsowa

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    17/9/2012
  • Kategoria:
Szybkie i sycące obiady są jak najbardziej pożądane o tej porze roku. Ta zupa właśnie taka jest, pomidorowa, treściwa, mięsna... a jednocześnie taka klasyczna :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


250g mielonego (dowolnego) mięsa
pół nieduzej cebulki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 małe jajko
sól do smaku
3-4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 cebula biała
1 litr bulionu
300-400g pomidorów ze słoika
1 łyżka koncentratu pomidorowego





Mięso włożyć do miski, dodać jajko, pietruszkę, bułkę tartą i sól, dodać również bardzo drobno posiekaną cebulkę (można ją nawet zmiksować) i wyrobić dokładnie gładką masę.

Z masy mięsnej uformować malutkie kuleczki – u mnie wyszło ich 49, ilość jest rzecz jasna zależna od wielkości. Kulki układać na desce lub dużym talerzu.

W garnku rozgrzac oliwę, dodać zmiażdżony zabek czosnku (przez praskę) i posiekaną cebulkę, zeszklić i wlać i zagotować bulion, dodać pomidory i koncentrat, zmiksować blenderem.

Klopsiki włożyć delikatnie do zupy i gotować na średnim ogniu około 10 minut.

Zupę podawać udekorowaną natką pietruszki.

 

Przepis pochodzi z książki „Wielka księga gotowania” Chucka Williamsa i Kristine Kidd.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa klopsowa
  • Zupa klopsowa