Zupa klopsowa
250g mielonego (dowolnego) mięsa
pół nieduzej cebulki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 małe jajko
sól do smaku
3-4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 cebula biała
1 litr bulionu
300-400g pomidorów ze słoika
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Mięso włożyć do miski, dodać jajko, pietruszkę, bułkę tartą i sól, dodać również bardzo drobno posiekaną cebulkę (można ją nawet zmiksować) i wyrobić dokładnie gładką masę.
Z masy mięsnej uformować malutkie kuleczki – u mnie wyszło ich 49, ilość jest rzecz jasna zależna od wielkości. Kulki układać na desce lub dużym talerzu.
W garnku rozgrzac oliwę, dodać zmiażdżony zabek czosnku (przez praskę) i posiekaną cebulkę, zeszklić i wlać i zagotować bulion, dodać pomidory i koncentrat, zmiksować blenderem.
Klopsiki włożyć delikatnie do zupy i gotować na średnim ogniu około 10 minut.
Zupę podawać udekorowaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki „Wielka księga gotowania” Chucka Williamsa i Kristine Kidd.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!