Zupa krem z cukinii
1 mała, biała obrana cebula
2 łyżki masła
500g nieobranej cukinii
150g serka topionego (polecam taki w "kiełbasce")
1 łyżeczka oregano - suszonego lub świeżego
600ml bulionu
1 pęczek koperku (opcjonalnie)
W garnku rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojoną cukinię, chwilę razem dusić, a następnie wlać bulion i gotować, aż warzywa będą całkiem miękkie – wtedy też całość zmiksować na krem, dodać topiony serek, chwilę odczekać i znów zmiksować blenderem na jednolity krem. Na samym końcu dodać posiekany koperek i oregano, wymieszać i podawać.
THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, zmiksować – czas 10 s., o. 4. Dodać 2 łyżki masła i dusić – czas 2 min., temp. 70 st., o. 1. Włożyć pokrojoną w duże kawałki cukinię, zmiksować – czas 10s., o. 7. Wlać bulion, dodać oregano i serek topiony i gotować – czas 10 min., temp. 100 st., o. 4. 30 sekund przed końcem gotowania wrzucić pokrojony koperek, na sam koniec zmiksować – czas 30s., o. 6.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!