Zupa krem z dyni
1 kg dyni (ja użyłam Hokkaido, ale polecam inny, mniej skrobiowy gatunek)
1 spora, biała cebula
3 łyżki masła
wywar (ok. 1 litra)
świeżo obrany i starty imbir (ok. 2 łyżeczki)
50ml słodkiej śmietanki 18% lub mleczka kokosowego
Grzanki:
2 "wczorajsze" kajzerki, olej, suszony, granulowany czosnek
W granku z dużym dnem rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię.
Dusimy wszystko chwilę razem i podlewamy około szklanką wywaru, gotujemy około 10 minut, a następnie miksujemy wszystko blenderem, kiedy dynia będzie całkiem rozgotowana.
Doprawiamy solą i pieprzem, a jeżeli zupa jest za bardzo gęsta, dolewamy wywaru do uzyskania pożądanej konsystencji.
Na sam koniec dodajemy świeżo starty imbir i jeszcze chwilkę miksujemy.
Zupę zabielamy śmietanką (lub mleczkiem), dla delikatniejszego i pełniejszego smaku. Podajemy z grzankami usmażonymi na niewielkiej ilości oleju, na patelni, posypanymi granulowanym czosnkiem.
THERMOMIX (na TM polecam zrobić 1/2 porcji, by uzyskać jak najlepsze rezultaty):
Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać pokrojoną cebulę i dusić – temp. 50st., czas 2 min., o. 2. Po tym czasie dodać dynię pokrojoną w kosteczkę i zmiksować – 1 min., o. 7. Dolać wywar i gotować – 100st., 15 min., o.3.
Do ugotowanej zupy dodać starty imbir i zmiksować – 30s., o. 6. Wlać śmietankę lub mleczko kokosowe, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać – 2 min., o.3.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!