Zupa krem z kurczaka
1 litr bulionu (u mnie woda i domowy koncentrat bulionu)
1/2 dużej piersi z kurczaka (1 filet)
2 średniej wielkości ziemniaki (około 250-300g wagi łącznie)
kilka ziarenek pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy
50-100ml słodkiej śmietanki, kremówki
około 100g białej cebuli
1 łyżka masła
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, włożyć posiekaną cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli.
Do garnka wlać płyn, włożyć pierś z kurczaka, dodać przyprawy i podsmażoną cebulkę. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do garnka, gotować na niedużym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą się rozpadać (30-40 minut).
Wyjąć z garnka całe mięso, połowę pokroić w kostkę dowolnej wielkości i włożyć z powrotem do garnka, całość dokładnie zmiksować blenderem na krem.
Resztę mięsa pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do zupy. Przed samym podaniem wlać do zupy słodką śmietankę i zamieszać.
Zupę można podawać z Parmezanem lub grzankami.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!