//

Zupa krem z kurczaka

Kremowa... kurczakowa! Pyszna :) Krem z kurczaka jadałam kiedyś w mniej zdrowej wersji (pięciominutowej z torebki), ale czas było powiedzieć sobie "dość", bo ileż można się truć. Postanowiłam zrobić swoją domową, smaczną wersję zupy krem z kurczaka. Tak, jak napisałam, jest gęsta i kremowa - chociaż kawałeczki zmiksowanego kurczaka mogą faktycznie niektórym przeszkadzać, to i tak ją polecam :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
50


1 litr bulionu (u mnie woda i domowy koncentrat bulionu)
1/2 dużej piersi z kurczaka (1 filet)
2 średniej wielkości ziemniaki (około 250-300g wagi łącznie)
kilka ziarenek pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy
50-100ml słodkiej śmietanki, kremówki
około 100g białej cebuli
1 łyżka masła





Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, włożyć posiekaną cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli.

Do garnka wlać płyn, włożyć pierś z kurczaka, dodać przyprawy i podsmażoną cebulkę. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do garnka, gotować na niedużym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą się rozpadać (30-40 minut).

Wyjąć z garnka całe mięso, połowę pokroić w kostkę dowolnej wielkości i włożyć z powrotem do garnka, całość dokładnie zmiksować blenderem na krem.

Resztę mięsa pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do zupy. Przed samym podaniem wlać do zupy słodką śmietankę i zamieszać.

Zupę można podawać z Parmezanem lub grzankami.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa krem z kurczaka