Zupa krem z pieczonej dyni



1 dynia piżmowa (ok. 1200 g całkowitej wagi)
1 biała cebula
30g masła
ok. 700-800 ml bulionu (rosołu, wywaru, etc.)
200ml mleczka kokosowego
kawałek imbiru (ok. 50g)
sól, pieprz do smaku

Dynię przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (skórą w dół). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 1 godzinę (jeżeli zacznie się przypiekać, należy zmniejszyć temperaturę i piec dłużej). Po tym czasie dynię przestudzić i obrać ze skóry, a następnie pokroić w dużą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić, masło rozpuścić w garnku, zeszklić na nim cebulę i włożyć dynię, chwilę razem smażyć, a następnie wlać 500ml bulionu – ilość bulionu należy regulować według gęstości zupy. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do zupy z mleczkiem kokosowym. Całość zmiksować blenderem na gładki krem, a jeśli będzie zbyt gęsty, należy stopniowo dolewać resztę bulionu.
Zupę jeszcze chwilę podgrzewać, aż z imbiru wydostanie się charakterystyczna ostrość.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!