//

Zupa krem z pieczonej dyni

Przepyszne i rozgrzewające zupy smakują dobrze nie tylko jesienią i zimą. Przy obecnych warunkach klimatycznych oraz zaopatrzeniu asortymentowym sklepów (tę zupę robiłam ze świeżej dyni, kupionej w marcu), trudno nie skorzystać z okazji do przygotowania pysznej i sycącej zupy-krem. Połączenie mleczka kokosowego i dyni to smak, który na pewno na długo utknie Wam w pamięci. Smak pieczonej dyni również jest nie do podrobienia.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 4 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 dynia piżmowa (ok. 1200 g całkowitej wagi)
1 biała cebula
30g masła
ok. 700-800 ml bulionu (rosołu, wywaru, etc.)
200ml mleczka kokosowego
kawałek imbiru (ok. 50g)
sól, pieprz do smaku





Dynię przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (skórą w dół). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 1 godzinę (jeżeli zacznie się przypiekać, należy zmniejszyć temperaturę i piec dłużej). Po tym czasie dynię przestudzić i obrać ze skóry, a następnie pokroić w dużą kostkę.

Cebulę obrać i pokroić, masło rozpuścić w garnku, zeszklić na nim cebulę i włożyć dynię, chwilę razem smażyć, a następnie wlać 500ml bulionu – ilość bulionu należy regulować według gęstości zupy. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do zupy z mleczkiem kokosowym. Całość zmiksować blenderem na gładki krem, a jeśli będzie zbyt gęsty, należy stopniowo dolewać resztę bulionu.

Zupę jeszcze chwilę podgrzewać, aż z imbiru wydostanie się charakterystyczna ostrość.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa krem z pieczonej dyni