Zupa krem z pieczonych pomidorów
1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej Lima)
6 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól gruboziarnista (może być miałka)
świeżo mielony, czarny pieprz
50g masła
1 duża, biała cebula
400ml bulionu
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
Piekarnik nastawić na 190°C góra/dół. Pomidory umyć, przekroić na połówki, wyciąć twarde części, ułożyć cięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Pomiędzy poukładać nieobrane ząbki czosnku. Wstawić blachę do piekarnika i piec 50 minut.
Chipsy z szynki: Na kratce wyłożonej papierem do pieczenia poukładać plastry szynki, wstawić do dalej nagrzanego piekarnika i piec 5-7 minut, aż się zarumienią, wyjąć na ręcznik papierowy.
Cebulę obrać i pokroić dowolnie, w garnku z grubym dnem rozpuścić masło, wrzucić cebulę i zeszklić, zestawić z ognia. Upieczone pomidory wyjąć z piekarnika i trochę je przestudzić. Poobierać ze skóry i włożyć do garnka z cebulą. Czosnek powyjmować z łupin i dodać do pomidorów, całość dokładnie zmiksować blenderem, wlać bulion i gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut i jeszcze trochę podmiksować, podawać od razu z chipsami z szynki lub posypać ulubionym, miękkim serem.
Przepis z przyjemnością zgłoszę do akcji Mopsika „Warzywa psiankowate 2015„:
w kategorii pomidory
Zupę można podać też z serowymi kluseczkami:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!