Zupa krem z selera korzeniowego
600g selera korzeniowego (waga po obraniu)
1 korzeń pietruszki
1 duży ziemniak (ok. 200g po obraniu)
1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1200ml bulionu (wywaru, rosołu, etc.)
100 ml śmietanki słodkiej 30 lub 36% (mocno schłodzonej)
sól i czarny, świeżo mielony pieprz - do smaku
Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaka pokroić w kostkę, odłożyć, seler i pietruszkę również pokroić. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić w garnku z grubym dnem na maśle. Kiedy cebula puści aromat, włożyć pietruszkę i selera i smażyć, mieszając, aż zrobią się błyszczące i zaczną mięknąć, wtedy też wlać bulion i dodać ziemniaki, gotować na średnim ogniu aż wszystkie warzywa całkowicie zmiękną. Po tym czasie zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki, jednolity krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Śmietankę ubić na sztywno (na bitą śmietanę), dodać do gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Podawać od razu w głębokich talerzach.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!