Zupa krem z ziemniaków



Składniki:
pół dużej cebuli pokrojonej w piórka
2 łyżki oleju
450g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
100g białej części pora pokrojonego w paski
50g obranego selera korzeniowego pokrojonego w kostkę
600ml bulionu lub 600ml wody + 2 kostki rosołowe
pół łyżeczki soli
szczypta świeżo mielonego, czarnego pieprzu
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki pokrojonego szczypiorku

W garnku rozgrzać olej i dodać cebulę, zeszklić. Dodać ziemniaki, pora i selera oraz wlać 300ml bulionu i przyprawy i gotować całość razem około 30 minut.
Po tym czasie całość zmiksować, dodac śmietanę, pietruszkę i szczypiorek i jeszcze lekko podmiksować blenderem. Można ewentualnie doprawić do smaku i ewentualnie rozcieńczyć resztą bulionu i podawać ze szczypiorkiem.
THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić – czas 3s., obroty poz. 5.
Kopystką zgarnąć cebulę ze ścianek na dno naczynia miksującego i dolać olej, dusić całość razem – czas 2 minuty, temp. Varoma, obroty poz. 1.
Dodać ziemniaki, por i seler i rozdrobnić – czas 8s., obroty poz. 5.
Dolać 300ml wody, dodać kostki bulionowe (lub 300ml bulionu bez kostek), przyprawy i gotować – czas 20 minut, temp. 100 stopni, obroty poz. 1.
Dodać śmietanę, pietruszkę i szczypiorek, zmiksować – czas 30s., stopniowo zwiększając obroty z 1 do 5. Ewentualnie doprawić do smaku.
W razie potrzeby dolać resztę wody/bulionu i wymieszać – czas 10s., obroty poz. 3, zagotować – czas 3 minuty, temp. 100 stopni, obroty poz. 1.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!