Zupa krem ze świeżego ogórka
600g świeżych, zielonych ogórków gruntowych
150g śmietankowego serka topionego
1/2 niedużej, białej cebuli
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
700ml bulionu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Duży pęczek koperku
Ogórków nie obierać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Włożyć ogórki do garnka razem z posiekaną w drobną kosteczkę cebulą, serkiem topionym, mąką ziemniaczaną i bulionem (ja często mieszam domowy koncentrat bulionu z wodą).
Całość podgrzewać, aż do mocnego zagotowania (ogórki powinny się ugotować na miękko, więc może to potrwać nawet do 30 minut). Do gorącej zupy wlać śmietanę i posiekany koperek, całość dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem.
Zupkę można podawać z groszkiem ptysiowym, jak i z grzankami z parmezanem.
THERMOMIX
Wszystkie składniki, prócz wody, koperku i śmietany włożyć do naczynia miksującego i zmiksować – czas 5 s. obroty poz. 5.
Dolać wodę z domowym bulionem lub wywar mięsny (rosół) i gotować – czas 9 min., temp. 100 stopni, obroty poz. 4.
20 sekund przed końcem gotowania dodać koperek i śmietanę.
Po ugotowaniu nałożyć miarkę i przytrzymując ją, zmiksować zupę – czas 10 s., obroty poz. 8.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!