Zupa kurkowa
200g świeżych kurek
1 duża, biała cebula
3 łyżki masła
1 litr bulionu (wywaru, rosołu, etc.)
pęczek natki pietruszki
150ml śmietanki kremówki (18% lub 30%)
1 łyżeczka mąki pszennej
sól, czarny, swieżo mielony pieprz do smaku
100g drobnego makaronu (waga przed ugotowaniem)
Makaron ugotować w osolonej wodzie na bardzo al dente, odcedzić i przepłukać dużą ilością lodowatej wody, odstawić.
Kurki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić, większe okazy pokroić drobno, a mniejsze zostawić w całości. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, włożyć posiekaną cebulę i ją zeszklić, a następnie dodać kurki, oprószyć szczyptą soli i dusić, aż puszczona przez nie woda odparuje.
Do odparowanych kurek wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Mąkę rozpuścić w śmietance, energicznie mieszając zupę, wlewać śmietankę (by nie powstały grudni), dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem i podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut, dodać makaron, zamieszać i podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!