//

Zupa pieczarkowa

Do zupy pieczarkowej robiłam już w swoim życiu kilka podejść, ale zawsze coś było nie tak. Tym razem postanowiłam zmiękczyć pieczarki, dusząc je na masełku i tym samym wydobyć z nich to, co najlepsze - cudowny, grzybowy aromat. Zupa wyszła pyszna, kremowa i pełna smaków, fajnie podkreśliła ją posiekana natka pietruszki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


500g obranych i oczyszczonych pieczarek
1 średniej wielkości cebula
3-4 łyżki masła
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony, do smaku
1 litr bulionu
50-100ml słodkiej śmietanki 18%
opcjonalnie: gotowana marchewka (jeśli mamy np. z rosołu)
posiekana natka pietruszki
ugotowany makaron o ulubionym kształcie





Pieczarki razem z ogonkami pokroić na cienkie paseczki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i wrzucić na patelnię razem z masłem, smażyć, aż cebula się zeszkli, wtedy te ż dodać pieczarki i oprószyć je solą i pieprzem. Poczekać, aż pieczarki puszczą sok i troche odparuje.

W garnku zagrzać bulion i dodać do niego usmażone pieczarki z cebulką razem z sokiem, który puściły i podgrzewać razem na małym ogniu przez około 30 minut, po czym zestawić z ognia.

Wlać do miarki śmietankę, dodać chochelkę zupy i wymieszać, całośc wlać do zupy i wymieszać. Przed podaniem można dodać pokrojoną marchewkę, makaron i posiekaną natkę pietruszki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa pieczarkowa
  • Zupa pieczarkowa