Zupa pieczarkowa
500g obranych i oczyszczonych pieczarek
1 średniej wielkości cebula
3-4 łyżki masła
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony, do smaku
1 litr bulionu
50-100ml słodkiej śmietanki 18%
opcjonalnie: gotowana marchewka (jeśli mamy np. z rosołu)
posiekana natka pietruszki
ugotowany makaron o ulubionym kształcie
Pieczarki razem z ogonkami pokroić na cienkie paseczki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i wrzucić na patelnię razem z masłem, smażyć, aż cebula się zeszkli, wtedy te ż dodać pieczarki i oprószyć je solą i pieprzem. Poczekać, aż pieczarki puszczą sok i troche odparuje.
W garnku zagrzać bulion i dodać do niego usmażone pieczarki z cebulką razem z sokiem, który puściły i podgrzewać razem na małym ogniu przez około 30 minut, po czym zestawić z ognia.
Wlać do miarki śmietankę, dodać chochelkę zupy i wymieszać, całośc wlać do zupy i wymieszać. Przed podaniem można dodać pokrojoną marchewkę, makaron i posiekaną natkę pietruszki.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!