//

Zupa pomidorowa

Bywają takie dni, kiedy nachodzi mnie ochota na smak, który natychmiastowo prezenosi mnie w czasy dzieciństwa. Tym razem padło właśnie na pomidorową. O takim właśnie smaku pomidorową robiła mi zwykle babcia, choć zawsze była z ryżem, tym razem zrobiłam ją z makaronem, wyszła przepyszna! Serdecznie Wam polecam :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
20


1 - 1,2 litra bulionu
8 - 10 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki zimnej wody
3 łyżki kwaśnej śmietany





Bulion podgrzać w garnku i dodać koncentrat, dobrze rozmieszać.

W wodzie rozprowadzić mąkę, dodać śmietanę i cały czas mieszając wlać do śmietany chochelkę zupy. Całość wlać do zupy, zamieszać i lekko podgrzać, aż zupa odzyska swój ładny, pomidorowy kolor.

Podawać z makaronem lub ryżem ugotowanym w zupie przed dodaniem śmietany.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa pomidorowa