Zupa serowa
1 litr bulionu/wywaru, etc.
1 mała, biała cebulka
opcjonalnie: 2 ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone
2 łyżki oleju rzepakowego
2 śmietankowe serki każdu po 100g (polecam takie z "kiełbaski", świetnie się rozpuszczają)
100g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
50g świeżo, drobno tartego sera Parmezan lub Grana Padano
300g podzielonego na drobne rózyczki i zblanszowanego brokuła (3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie)
do smaku: sól oraz świeżo mielony czarny pieprz
opcjonalnie: 100g ugotowanego al dente drobnego makaronu
Do garnuszka wlać bulion, zacząć podgrzewać.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, cebulkę posiekać bardzo drobno, wrzucić na olej i zeszklić, dodać zmiażdżony czosnek i mieszać do momentu, aż puści aromat, nie dłużej. Przełożyć całość do bulionu.
Do garnka z bulionem dodać serki topione oraz tarty ser żółty i ser twardy (Parmezan, Grana Padano) i podgrzewać, aż wszystko dokładnie się rozpuści, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodać zblanszowanego brokuła i makaron.
Zupę podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!